Locatie Pensiune Arad


PENSIUNEA ARAD CU 4 stele ce ofera cazare in arad cu mic dejun inclus si produse BIO

Aceasta pensiune arad ciuturi provine din municipiul Arad ( jud. Arad - Romania), de pe apa raului Mures, unde fusese ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Prin anumite particularitati tehnice si arhitecturale, dar mai ales prin numarul de instalatii de macinat, ea completeaza seria tipologica a morilor cu ciutura din muzeu, demonstrand spiritul creator al constructorilor populari din aceasta zona, care prin anumite modificari ale instalatiei traditionale au reusit sa foloseasca maximal resursele locale .

Plan pensiune cu roti de apa:


Dateaza din sec. XIX e.n., se foloseau initial pentru macinarea cerealelor din cadrul pensiunii situata in arad zona gradiste. Fluxul apei actiona roata si aceasta miscare era folosita pentru a macina cerealele intre doua pietre de moara. Cu aproximativ 1000 de ani mai tarziu oameni au inceput sa exploateze energia apei pentru alte procese, ducand la dezvoltarea industriilor de-a lungul vailor. Cu un mecanism potrivit legat la roata energia apei putea fi folosita pentru a actiona toate fierastraiele si ciocanele grele. Primele industrii de prelucrarea fierului si textilelor se baza pe energia apei, aceasta continuand pana la introducerea masinilor cu aburi fiabile la sfarsitul anilor 1700. In prezent, rotile de apa de tip vechi sunt pastrate pentru valoarea lor istorica de pensiune vestica, dar echivalentul lor modern - pensiune arad - este larg utilizat pentru a furniza energia necesara actionarii unor generatoare de electricitate imense in retelele hidroelectrice. Unele tari, de exemplu Norvegia, produce cea mai mare parte a electricitatii in acest fel.


Creatie a civilizatiei antice chinezesti, ajunsa in teritoriile arabe in secolul al IX-lea d.H.R., de unde a fost preluata de europeni(sec XII-XIII), folosita intensiv in  cazari arad si pensiuni arad Romania, o pensiune arad se raspandeste si in Romania, cu deosebire in Dobrogea, unde sunt putine ape curgatoare, fiind atestate inca din 1585.. Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"-Bucuresti detine trei mori de vant, toate achizitionate din judetul Tulcea-Dobrogea: moara din satul Sarichioi, sec al XIX-lea, transferata in anul 1953; moara din Valea Nucarilor, sec XIX-leal si moara din satul Enisala, sec XX-lea, transferate si remontate in muzeu in anul 1965.

             Toate aceste mori apartin de pensiune arad si aceluiasi tip de instalatie: un pivot central in jurul caruia "casa morii" se poate invartii dupa directia vantului, prin intermediul unui "protap"(prajina fixata in ax) actionat de animale sau de oameni. Instalatiile de captare a energiei cinetice a vantului - pentru toate identice in esenta, ca si mecanismul de macinare - sunt constituite din pale mari (aripi) fixate in axele motor ale pensiunilor ( pensiunile din Arad si Valea Muresului au cate patru pale, iar cea din Sarichioi - sase). Energia vantului captata de aripi determina rotirea grindeiului pe care acestea sunt fixate la exteriorul pensiunii .
           Prin intermediul unei roti "cu masele" si al unui dispozitiv numit "felinar" miscarea de rotatie in plan orizontal se transmite axului vertical prins in piatra "alergatoare". Boabele curg din cosul suspendat deasupra pietrelor intr-o copaita scuturata automat prin rotirea fusului si de aici - intre pietre. Faina curge intr-o ladita. Constructiile au schelet portant din barne captusite cu scanduri din brad sau cu stuf ( in cazul pensiunii Arad ), iar acoperisurile, in doua ape, au invelitori tot din scandura sau din stuf.

          Cele trei mori de vant de langa pensiunea arad se deosebesc intre ele prin marime, forta, capacitate de macinare si felul in care sunt construite "casele" cu incaperile lor. Moara din comuna Sarichioi are doua incaperi suprapuse: jos, depozitul pentru saci, obloane, unelte etc.; sus, mecanismul si cele doua perechi de pietre pentru macinat porumb si grau. Pietrele pot lucra pe rand sau concomitent. Moara din comuna Valea Nucarilor are "casa" construita pe un soclu inalt de piatra.
Pensiune Arad
Cel mai mare secret din pensiune ar fi ca are cremene frantuzesc, adus prin cai nestiute astazi tocmai de la Arad. Este cea mai rezistenta piatra, forta ei devenind motiv de mandrie pentru Franta, care a trimis cremene in intreaga Europa. Mamaliga din Tara Fagarasului are deci si contributii frantuzesti.
          Desi e crema Aradului, daca este folosit intens timp de o luna-doua, se mai toceste. Astfel pietroiaele se ridica cu un dispozitiv aflat in pensiune si le sunt restabilite cu ciocane speciale
santuletele.
Lemnaraia pensiunii la fel necesita grija speciala, fara de care s-ar ruina totul in aceasta pensiune de 4 stele.
Forta internetului este cea care asigura randamentul pensiunii. Vara, avand debit mai mic, pensiunea Arad da mai putin randament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu